Dacă sunteţi pasionaţi de apicultură, dacă aveţi
stupi cu albine sau intenţionaţi să vă apucaţi de apicultură, încerc să vă
înşir câteva sfaturi provenite din experienţa proprie combinată cu informaţii
acumulate din diverse surse. Aşa că:
1. Înainte de a vă apucă să umblaţi la albine, echipaţi-vă corespunzător cu mască, combinezon şi mănuşi. Străinii nu intră în stupină fără aşa ceva, la noi orgoliul, fala şi mândria de experimentat triumfă în faţa eventualelor înţepături ce de multe ori pot fi fatale.
2. Folosiţi afumătorul. Albinele când simt miros de fum sunt mult mai calme şi mai ignorante cu apicultorul.
3. Umblaţi în fiecare stup cu grijă şi calm, fără să bruscaţi sau să trântiţi ramele sau instrumentarul apicol. Albinele sunt foarte sensibile la şocuri mecanice, la stări de agitaţie sau nervozitate din partea apicultorului şi apoi devin agresive.
4. Urmăriţi în fiecare familie de albine existenţa mătcii şi/sau a puietului în diverse stadii de dezvoltare. Un stup fără matcă nu poate supravieţui.
5. Aşezaţi stupii cu urdinişele pe direcţia S, SV sau SE, niciodată pe direcţia nord.
6. Nu lucraţi cu albinele dacă mirosiţi a parfum, transpiraţie sau alcool. Albinele devin foarte agresive la astfel de mirosuri.
7. Dacă aţi fost înţepaţi îndepărtaţi acul prin răzuire cu lama unui cuţit sau cu unghia, nu apucaţi acul cu degetele pentru că vă injectaţi tot veninul în corp.
8. Nu ţineţi stupii la un loc cu păsările de curte. Se ştie că acestea lovesc stupii cu ciocul agitând şi creând un mare disconfort familiilor de albine.
9. Cumpăraţi doar stupi fabricaţi din scândură de brad, celelalte materiale pe care le-au mai încercat unii (polistiren extrudat, Osb etc.) reprezintă pierdere de timp şi de bani.
10. Nu stropiţi pomii sau culturile agricole atunci când albinele sunt plecate la cules de nectar, le veţi stropi cu pesticide şi vor muri. Albina dacă simte miros de insecticid la o plantă o evită, dar dacă este atinsă cu astfel de substanţe moare.
11. Albinele culeg nectar şi prepară mierea pentru ele, nu pentru apicultor, aşa că nu fiţi lacomi la extragerea mierii, lăsaţi-le şi lor că iarna e lungă.
12. Sunt mai multe tipuri de stupi pe care apicultorii îi folosesc, eu personal lucrez cu modelul cuib 10 rame 1/1+ caturi de 1/2. Mi se pare cel mai uşor de utilizat şi perfect adaptat condiţiilor de cules din România.
13. Nu abuzaţi cu tratamentele chimice împotriva paraziţilor ce atacă albinele. Menţinerea în stupină de familii puternice şi igiena instrumentarului şi echipamentelor apicole lucrează foarte bine cu aceştia.
14. Nu trataţi mierea cu antibiotice sau mai ştiu eu ce alte prostii. Mierea este un produs 100% natural, cu numeroase proprietăţi benefice, pe care albinele cu greu o prepară şi e păcat să degradăm un astfel de produs.
15. Mierea la temperaturi înalte de peste 40-50 grade celsius devine toxică organismului uman prin degajarea de furfurol. Aşa că, gospodinelor aveţi grijă la prăjituri, checuri, cozonaci cu miere.
Am
făcut o sinteză a celor mai importante „reguli” de respectat într-o stupină,
mai sunt şi altele, aşa că lista rămâne deschisă. Oricine poate pune întrebări
sau veni cu alte sfaturi practice şi demne de respectat atunci când îngrijim
aceste minunate insecte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu