Copiii fara etichete

sâmbătă, 15 decembrie 2012

Interpretări diferite

    
    Mergând prin oraş, uitându-mă pe fereastră, ducând gunoiul, şi făcând orice alte activităţi cotidiene, mi-am dat seama cam ce înseamnă sărbătorile de iarnă pentru majoritatea dintre noi.
   Pentru unii este un bun prilej de a-şi face curăţenie în case, mai ales de a scutura covoare în intervalul orar când cei mici dorm, batând cu putere săracele covoare şi-aşa călcate zilnic de sute ori în picioare. Nu ştiu, am eu ceva împotriva bătutului covoarelor, probabil.
   Pentru alţii Crăciunul înseamnă cârnaţi, borş, slănină şi băutură cât încape şi la urmă colesterol si glicemie peste limite si cură cu pastile.
   Interesant este că toţi se pregătesc pentru musafiri, de parcă sărbatorile de iarnă reprezintă o transhumanţă de la neam la neam. Cumpără alimente în cantităţi considerabil mai mari decât în oricare altă perioada din an de parcă ar veni foametea şi nu Crăiunul. Unii se aprovizionează cu cantităţi impresionante de suc la 2 litri, de acela ieftin la 1,5-2 lei sticla, de parcă nu ar fi mai sănătos şi mult mai ieftin un ceai de tei, de menta, muşetel sau orice alte plante naturale şi pline de vitalitate şi sănătate. Am văzut chiar persoane de la ţară, le cunoşteam din vedere, cum cumpărau ouă de la magazin; ce să zic ţăranul s-a emancipat, nu mai creşte găini, ca să nu zic că s-a făcut un puturos şi jumătate. Tot persoane de la ţară, pe acestea nu le cunoşteam dar aveam eu aşa un feeling că erau din mediul rural, stăteau la rând să cumpere carne de porc injectată cu apă şi cârnaţi cu E-uri şi hârtie igienică; emanciparea a ajuns şi la ei. Nu mai vorbesc de cozonaci, nu se merită să te chinui să faci, că sunt peste tot de cumpărat; păi cu ce să-i facă, cu ouă de la supermarket, făină nu este că deh...e grea agricultura.
    Pentru unele persoane strângerea banilor mărunti este o preocupare de ordin primar în această perioadă, oriunde mergi la cumpărături cu greu primeşti rest (ce noroc am că eu plătesc cu cardul).
   Pentru toţi Sărbătorile de iarnă înseamnă cu totul altceva decât naşterea lui Iisus Hristos, sau Învierea cum ziceau unii într-un reportaj de pe PrahovaTv (căutaţi pe youtube).
   

Un comentariu:

andreea spunea...

Bine ai mai spus,acum magazinele sunt pline ca nu ai unde sa arunci un ac...oamenii dau toti banii pe mancare si pe bautura...s-a pierdut din spiritul sarbatorilor.Pt.mine Craciunul inseamna timp petrecut cu familia,impodobitul bradutului impreuna,sa privim bucuria din ochii copilasului nostru atunci cand primeste cadoul de la mosu...