Copiii fara etichete

marți, 15 ianuarie 2013

Părerea mea



   
   Observ că de ceva timp se încearcă, fără succes, în România implementarea obiceiului cititului în viaţa oamenilor de orice vârstă prin punearea la dispoziţie a cărţilor în mijloacele de transport în comun, în gări şi mai nou în cabinetele medicale/policlinici/spitale. Iniţiativa e bună, iar iniţiatorii acestui proiect au avut intenţii bune şi constructive, doar că, din păcate, printre noi trăiesc şi persoane nu foarte prietenoase cu cărţile, ci mai degrabă cu revistele de scandal, gen Can-Can, Libertatea etc. Mi-aduc aminte că în tramvaiele şi autobuzele din Bucureşti,  cred, s-au pus la dispozitţia călătorilor cărţi care erau asigurate printr-un lănţişor pentru a nu fi furate. Cine se gândea că se vor fura şi cărţi, ei uite că se întâmplă, iar în nici 2-3 săptămâni au rămas doar lănţişoarele, sau nici măcar ele. Imi e greu să cred că un pasionat de lectură, un iubitor al cărţilor le-ar fura să le ducă acasă.
  Cum spuneam, proiectul e bun, însă dacă începi să citeşti o carte de câteva sute de pagini într-un tramvai, ce te faci ca să o termini, trebuie să circuli mai mult decât frecvent ca să nu uiţi firul lecturii. Dar într-un cabinet medical, dacă la jumătatea cărţii ţi se termină şi şedinţele de consultaţie, ce te faci, vii la cabinetul cu pricina numai pentru a citi!? Nu ştiu ce să zic, e bine şi nu e bine.
   Consider că cine ştie că circulă mult cu tramvaiul/trenul/autobuzul sau pierde foarte mult timp prin săli de aşteptare şi cine doreşte ca acest timp mort să-l valorifice prin lectură are cu siguranţă o carte în geantă fără să depindă de cele puse de autorităţi la dispoziţie. Părerea mea!

Niciun comentariu: